Konkurs na List do Parku Śląskiego rozstrzygnięty

Decyzją jury w konkursie na List do Parku Śląskiego została przyznana jedna, ale potrójna nagroda (trzy bilety do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego): dla Autorki listu Pani Łucji Saternus, Karlusa i Wnusia na wspólną wycieczkę. Przeczytajcie nagrodzony list J

Dziękuję Ci Parku Śląski, że - po prostu - jesteś.

Każdego dnia i o każdej porze jesteś inny, jesteś taką „niespodzianką" w mieście, z licznymi atrakcjami, mimo że wiele z nich wymaga natychmiastowego „podrasowania", a "Fala" –  magiczne słowo znane wszystkim, namiastka "morza" na Śląsku – czy jeszcze kiedyś zaszumi

falami?

Cóż, to już czwarte pokolenie podziwia Cię, spacerując teraz po wyremontowanych alejkach i nie trzeba przypominać, że jesteś... wiiieeelllkiii!!! Powiem Ci nawet w sekrecie, że pół wieku temu pewien karlus stracił się w Tobie z dziołchom, ale był wtedy „zaślepiony”, fest zakochany. Kiedy w końcu znalazł drogę, byli w... Chorzowie Starym.

Zapewne każda z osób odwiedzających Cię ma swoje ulubione miejsce. Ulubionym miejscem naszego wnuczka była drewniana kolejka obok Dyrekcji. Czasami spacery zaczynały się i kończyły tam właśnie, jechał ciufką do baby Agi. Drugim takim miejscem była  „Pani Plum ", fontanna „Kobieta z dzbanem”. Chociaż tych miejsc już nie ma, ale wspomnienia pozostały.

Nasze ulubione miejsca to: Cichy zakątek, Rosarium i teraz Gołębnik, w ,którym spotykamy się z Seniorami na zajęciach z tabletem i komputerami, wykładowca Pani Ewa to nasz taki "cierpliwy Anioł ", który tłumaczy i tłumaczy... Ale się staramy...

Tyle pięknych wspomnień, tyle butów zdeptanych, a Ty Parku wciąż zachwycasz i życzę Ci, żebyś był zieloną oazą dla następnych Pokoleń.

Załączam fotki z jednego miejsca w różnych porach roku i serduszko dla Ciebie zrobione rączkami Przedszkolaków.

Pozdrawiam serdecznie

Łucja Saternus

Nagrodę w konkursie ufundował Śląski Ogród Zoologiczny

53160419 1911639402237461 8875536284957802496 o57262930 1974535719281162 8283327279149350912 o76756981 2345180808883316 7187499784125546496 o14976804 1035536739847736 4375326749185411198 o

Czytaj więcej: Konkurs na List do Parku Śląskiego rozstrzygnięty

Śląska Jesień Literacka

9 listopada w naszym regionie rozpoczęła się Śląska Jesień Literacka, wydarzenie kulturalne związane z imprezą potrwają aż do 13 grudnia bieżącego roku. W tej edycji cykl spotkań literacko – kulturowych pojawi się w kilku miastach na Górnym Śląsku, między innymi w Bytomiu, Chorzowie, Piekarach Śląskich, czy Katowicach.
Dla miłośników literatury szczególnie wart polecenia jest XIV Turniej Sztuki Recytatorskiej „Promuj Śląsk", który odbędzie się w Chorzowskim Centrum Kultury w dniach 14 – 16 listopada o godzinie 9:00. Natomiast fanów poezji śpiewanej i artystów „Piwnicy pod Baranami" zapraszamy na koncert finałowy Anny Szałapak do Bytomskiego Centrum Kultury 17 listopada o godzinie 18:00.

Dla głodnych i spragnionych wrażeń widowiskowych, proponujemy w ramach Śląskiej Jesieni Literackiej spektakl pt. „Jesteś piękne - mówię życiu". Przedstawienie będzie można zobaczyć w Bytomskim Centrum Kultury już 15 listopada o godzinie 18:00.

Więcej informacji i pełny harmonogram imprez znajdziecie Państwo na stronie: http://www.becek.pl/index.php?action=zapowiedzi&cmd=2&typ=prezentacje

Monika Nawrat (JT)

Czytaj więcej: Śląska Jesień Literacka