Performance Wolności

Performance Wolności to projekt realizowany we współpracy z artystką- Julitą Wójcik, mający na celu uświetnienie obchodów 25. rocznicy pierwszych demokratycznych wyborów w powojennej Polsce. Artystka snuła ideę swojej sztuki wokół rozważań na temat granic wolności.

dron

Punktem wyjściowym idei instalacji było założenie, że współcześnie wolność jednostki ogranicza monitorowanie i podglądanie. Projekt zakłada prezentację dzieła szerokiej publiczności w części centralnej Parku Śląskiego oraz pozostawienie jej na zawsze w Parku Śl. gdzie znajdują się zbiory rzeźb i instalacji współczesnych polskich artystów.

Instalacja przyjęła kształt natrętnego owada wykonanego z metalu, z kamerami, które podglądają oglądających. To, co podgląda rzeźba można obejrzeć na specjalnie uruchomionej stronie internetowej http://www.dron.parkslaski.pl.

Projekt realizowany we współpracy z Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wolontariuszy PAW zapraszamy do działań:

Dokarmianie ptaków - szczegóły Ewa

Punkt informacyjny w ZUS - szczegóły Ewa